Vara aceasta am decis să ne petrecem prima săptămână din august într-o vacanță în Turcia. A fost prima escapadă de tipul all inclusive și ne-a plăcut la nebunie! La finalul sejurului am zis că va trebui să ne reîntoarcem în resortul acesta, poate cu întregul grup de prieteni, așa că e trecut pe lista cu DO IT AGAIN. And now let’s talk!
Birocrație
Prin februarie am început căutările și am trecut pe la 3 agenții de turism, dar doar Eximtur ne-a oferit ceea ce căutam: un resort șic, cu plajă privată, situat în Antalya și la un preț foarte bun. Astfel am dat peste resort-ul Sentido Flora Garden care a avut de toate și de unde nu am mai fi plecat prea curând… Colaborarea cu Eximtur a fost una smooth, până în ultimele zile când s-au ivit niște probleme în cazul meu și ei nu prea au înțeles situația și ceea ce încercam noi să le explicam. Asta a dus la mult stres și la incertitudinea dacă vom mai ieși din țară sau nu, întinzându-se întregul balamuc până la ora în care trebuia să ne facem check in-ul în aeroport. Dar s-a rezolvat totul și am reușit să plecăm.
Sentido Flora Garden
Oferta noastră cuprindea cazarea într-o cameră cu land view, iar în momentul în care am ajuns acolo am constatat că toate căbănuțele de tipul acesta aveau cea mai faină priveliște, piscina aflându-se fix lângă, iar marea la 5 pași.

De cum am aterizat pe tărâmul turcesc am intrat în grija Tez Tours și despre ei am să vă povestesc mai în detaliu mai încolo. Am fost luați de la aeroport cu un autocar și lăsați în fața hotelului unde a trebuit să ne facem check in-ul care a durat relativ multișor. Pentru că am primit o întrebare pe Instagram vis a vis de cazarea la hotel, am să vă spun și aici că nouă nu ni s-a mai cerut nici un ban sau altfel de act în afară de pașapoarte și voucherele de vacanță. Doar atât a trebuit să prezentăm și a fost all good.
Resortul este mirific. Trebuie să vă spun că acest hotel are doar opțiunea de all inclusive așa că nu am fost nevoiți să purtăm brățări pentru a fi deosebiți de cei cu ultra all inclusive, iar asta a fost minunat! Din câte am înțeles de la agentul de la Eximtur, fiecare hotel/resort, în Turcia, își definește cum vrea el opțiunea de all inclusive sau ultra all inclusive, nefiind totul bătut în cuie peste tot.
Sentido Flora Garden chiar are de toate. A fost puțin cam imposibil să ne plictisim și de aceea nici nu prea am simit nevoia să ieșim din resort.

este un resort destinat în mare parte cuplurilor, accesul fiind posibil doar persoanelor peste 16 ani
are plajă privată și mai multe piscine care nu miros deloc a clor
plaja nu este deloc aglomerată și găsești mereu șezlonguri libere aproape de apă
hotelul oferă prosoape pentru șezlonguri care trebuiesc ridicate dimineața la 9 și duse înapoi până la 7 seara
cocktailurile sunt foarte bune și deloc slabe
mâncarea e diversă și chiar ai de unde alege
pe lângă restaurantul principal unde se servește masa de tip bufet suedez între anumite ore, mai există două locuri speciale pentru asta: resturantul, mă rog- mult spus, care e deschis 24h și puteți merge acolo să mâncați chiar și noaptea și snack bar-ul de lângă plajă unde puteți să mâncați de la ora 13:00 până la 17:00 FAST FOOD, asta în cazul în care v-ați săturat de mâncarea gătită de ei. Acolo am mâncat cea mai delicioasă pizza și cel mai bun burger ever!
în camere se face curățenie zilnic, indiferent dacă se pune pe ușă semnul de Clean sau nu, prosoapele fiind toate înlocuite, de asemenea.
întregul resort este asemenea unui sătuc care conține un teatru (locul unde în fiecare seară este organizat câte un spectacol cu diferite trupe de prin lume), o discotecă, un bar mai elegant, snackbar aproape de plajă, 2 baruri situate fix lângă piscine, mai multe restaurante a-la-carte, spot special pentru cafea, patiserie și înghețată și multe altele care îmi scapă acum.

foarte puține persoane din staff știu engleză. Majoritatea vorbesc rusă cel ma bine și germană.
cum ieși din resort dai peste un drum express, deci deplasarea până în cel mai apropiat oraș se poate face doar cu mașina.
căbănuțele în care am stat noi, chiar dacă erau superbe, se încingeau teribil, iar aerul condiționat, care Thanks God! că era free, nu era tocmai ok pentru că răcea camera extrem de tare. Se forma o diferență foarte mare între temperatura de afară și cea din cameră și astfel aveam mai mereu dureri de cap. Perioada august nu cred că e cea mai indicată pentru un concediu în Turcia având în vedere canicula…
aerul condiționat din cameră se oprește de fiecare dată când deschizi ușa de la balcon. Devine destul de enervant la un moment dat, dacă tot trebuie să pui lucruri la uscat și începi să leșini de cald până poți reporni aerul. Din câte știu de la soțul meu, legătura aceasta cu ușa s-ar fi putut întrerupe cu un magnet pus pe ușa de la balcon :)) in case you need it, just take something magnetic.
stropitorile sunt programate să pornească seara în jur de 11, momentul când încă mai sunt oameni care umblă pe alei și care se cam duc spre somn. Într-o seară a trebuit să înconjurăm o bucată bună de resort pentru a le evita, după care să sărim balconul pentru a intra în cameră și asta pentru ca stropitorile care băteau fix lângă ușa de la intrare nu se mișcau deloc.
dacă vă lăsați seara costumele de baie la uscat pe balcon pe suporturile speciale, le veți găsi a doua zi ude fleașcă de la stropitorile care funcționează noaptea. La început numai nu înțelegeam de ce nu se usucă hainele la cât de cald era constant afară, dar într-un final ne-am prins și le-am lăsat la uscat în cameră pe un scaun luat din balcon.
la check in am primit o hartă cu întregul resort și orele între care diferitele locații sunt deschise. A fost o mare durere de cap, în primele 3 zile, să căutăm mereu pe program un loc deschis de unde ne puteam lua o cafea, un cocktail sau ceva de ronțăit. Iar faptul că noi mergeam la plajă pe la 8 și totul din jurul nostru se deschidea pe la 10, nu era tocmai drăguț. Un alt aspect care nu ne-a prea convenit a fost faptul că trebuia să fugim dintr-o parte în alta a resortului pentru a lua o băutură, în funcție de locul deschis la ora respectivă, asta după ce ne făceam research-ul. Nu au un loc deschis mereu special pentru plajă, iar mersul prin soarele puternic mie, personal, îmi dădea mereu dureri îngrozitoare de cap.
în restaurante, la recepție sau oriunde în interior, aerul condiționat este pornit și dat pe o temperatură foarte scăzută, așa că trecerea de la foarte cald la foarte rece zguduie organismul puțin. Chiar sunt surprinsă că am reușit să nu răcesc.

Mâncarea din Turcia
Mâncarea a fost chiar bună, excepție făcând mezelurile lor. Cred că sunt cele mai dubioase cărnuri pe care le-a văzut până acum, dar ce-i drept, nici nu ne-am plimbat prea mult. Pieptul de curcan, șunca, orice mezel v-ar trece prin cap este vișiniu. Și extrem de procesat. Eu am stat cât mai departe de ele și am suferit puțin la capitolul acesta. Nici omletele nu erau prea grozav făcute, deci pot spune că micul dejun nu era o plăcere, dar la masa de prânz și cină chiar aveai de unde alege.
Nu era diferență mare între felurile de mâncare pentru prânz și cină, dar asta nu ne-a deranjat pentru că am descoperit de a doua zi snack bar-ul de pe plajă de unde puteam comanda salate, pizza, burgeri, paste și până la finalul sejurului fiecare prânz l-am petrecut acolo.
Cafeaua lor mi s-a părut una dintre cele mai bune pe care le-am băut vreodată. Chiar și fără lapte era gustoasă. Asta mi-a plăcut mult de tot, față de Grecia unde am fost mereu dezamăgită din punctul acesta de vedere.
Au un restaurant Gardenia, dacă nu mă înșel, unde găsești mâncare 24h. Ce ajunge acolo nu e tocmai tasty și nu prea ai de unde alege. Noi a trebuit să ne decazăm pe la 3 noaptea și am sperat că vom găsi ingredientele necesare pentru a ne face un sandwich proaspăt. Guess what? Nici vorbă de așa ceva. Am avut noroc că ne-am gândit la asta cu o zi înainte și că ne-am pus cele 2 sandwich-uri făcute la micul dejun în frigiderul din cameră. Astfel nu am murit de foame.
Pachetul all inclusive conține și o cină a la carte, iar noi am ales cina turcească. A fost cea mai bună alegere vreodată de la view până la mâncare! Cealaltă opțiune ar fi fost fish food și avea loc în același restaurant/ snack bar de lângă plajă unde mâncam în fiecare zi la prânz. Așa că am decis să alegem mâncarea turcească pentru a schimba. Cea mai bună decizie!!
Și chiar dacă am mâncat în fiecare zi dulciuri, nu ne-am întors cu mai mult de 1 kg în plus din această vacanță în Turcia. Yeeey! Statul în apă și fuga prin resort ne-a ajutat extrem de mult :))

Plaja, apa și piscinele
Plaja este foarte ok, dar are destul de multe pietricele pe mal, iar în apă dai peste pietre imense. Noi am fost atenționați de niște prieteni cu privire la acest aspect și ne-am cumpărat de la Decathlon papuci de apă. Best decision ever! Nu ne-am lovit, nu ne-am stresat cu ce atingeam pe fundul apei și am putut merge și normal pe nisipul care frigea de pe la ora 9 și pe care nu îl puteai atingea cu tălpile goale.
Apa devine foarte adâncă din 2 pași după ce ai intrat, deci trebuie avută mare grijă. Sunt și pești, destul de mulți, care în general își văd de treaba lor, însă noi am avut nenorocul de a fi atacați în ultima zi:)) incredibil, huh? Well, chiar așa a fost. Nici nouă nu ne venea să credem.
Piscinele sunt foarte îngrijite, neavând mirosul acela de clor pe care îl simți de la un km. În fiecare dimineață paturile de plajă de lângă piscine sunt spălate și uscate astfel încât totul să fie cât mai igienic.
Piscina la care am stat noi, in spatele discotecii în formă de corabie răsturnată nu era deloc aglomerată spre deosebire de cealaltă unde abia dacă aveai unde să arunci un ac.

Tez Tours
Și aici începe drama. Nici nu aveți idee cât de dezamăgiți am fost de Tez Tours și asta pentru că ne-au mințit pe față și am căzut în cele mai mari capcane pentru turiști tocmai pentru că am avut încredere în ei.
Preluarea de la aeroport și plasarea la hotel a fost jos pălăria. All good. Pe drum am fost anunțați că a doua zi urma să ne întâlnim în lobby-ul hotelului cu un ghid turistic care se va ocupa de noi. Acesta trebuia să ne înregistreze în ceva bază de date, or something, ca să nu avem probleme și să ne ajute să ne hotărâm ce excursii suplimentare să alegem. Noi am primit cu o seară înainte mai multe pliante și ne-am făcut research-ul, dar tot nu eram deciși.
Totuși, când ne aflam pe autocar de la aeroport spre resort, tipa care s-a ocupat de noi și care ne-a oferit anumite informații pentru a ști ce ne așteaptă, ne-a recomandat să ne luam pachetul Baia Turcească, în afara resort-ului, la un centru renumit Harem Hamam și asta pentru că ar fi fost mult mai bine făcut masajul și tratamentul decât la hotel. Pe lângă asta și prețul era mai mic, chiar jumătate, așa că, dacă tot ne-a fost recomandat, am zis why not?
A doua zi ne-am întâlnit cu ghidul care se ocupa de noi, am zis că vom dori acel masaj/ baie turcească în locația recomandată de ei și am mai ales încă o excursie care ni s-a părut nouă interesantă: buggy safari. Iar în final, prietenii noștri i-au spus ghidului că ar vrea să meargă în bazar și astfel l-au rugat să le ofere detalii de cum ar putea ajunge acolo. În acel moment, ghidul a specificat clar că știe el un bazar din centrul orașului care este doar pentru LOCALNICI și că bazarele de prin apropiere sunt pentru turiști. El le-a oferit și o mașină gratuită care să îi ducă dintr-o parte în alta și să aștepte dupa ei. Parfum, așa-i?
No, no , no. Toate cele 3 experiențe au lăsat de dorit și au fost the shitiest ever. Ca să nu zic în română. În primul rând, baia turcească a fost incredibil de neigienică. De cum am ajuns în vestiare, am fost izbite de o mireasmă ce venea de la toalete nu prea des curățate, am fost date pe față cu o mască ciudată și cu aceeași pensulă cu care erau date toate persoanele din încăpere. Când am intrat în camera de masaj am observat că pe pat erau prosoape normale, dar nici prin cap nu mi-a trecut că toți oamenii care veneau la masaj ajungeau să se așeze pe același prosop. Prietena mea mi-a confirmat bănuiala la final ( oricum prosoapele miroseau foarte dubios și eu am refuzat să îmi așez fața pe ele) când mi-a spus că ea a ajuns pe un pat de masaj unde se vedeau urmele de apă de la un alt costum de baie. Ca să nu mai zic că întregul staff era îmbrăcat ca de plajă: bărbații în short și la bustul gol sau blugi și tricouri casual, iar femeile în ținute de stradă. Mai târziu am aflat că la acel “mare spa” ajung în medie 600 de persoane pe zi. 600!! Și Tez Tours le “livrează” autocare întregi de turiști.
Experiența numărul 2 care a implicat un buggy a fost altă experiență ratată. Noi am plătit niște bilete ghidului, la hotel. Pentru o persoană biletul pentru buggy era de 40 euro. O avere, dacă e să mă întrebi pe mine, pentru ce am primit. Am fost anunțați că vom avea nevoie de costume de baie, că ne vom uda și murdări din cap până în picioare, bla bla. All good. Din resort eram luați de o mașină și lăsați la locația cu pricina, după care urma să fim preluați de acolo de aceeași mașină. Am ajuns în pustietate, într-un loc pus pe făcut bani intens.
Supriză! De banii biletului nu îți era absolut nimic asigurat în afară de o praștie de mașinuță care mai avea puțin și își dădea duhul. Am fost nevoiți să ne cumpărăm ochelari speciali, eșarfă de pus la gură pentru a putea respira în “safari”-ul acela wanna be și o husă impermeabilă pentru ghiozdan și asta pentru că am fost atenționați că vom trece prin bălți și inevitabil ne vom uda lucrurile.
Am fost extrem de revoltați pentru faptul că nu am fost anunțați de ghid că ne vor aștepta costuri în plus la locație. Iar cel mai normal ar fi fost ca întregul echipament să fie inclus în banii de bilet. Anyway, traseul a fost super nasol, mașinuțele erau varză și nici nu aveau putere să tragă la deal, am fost gazați la propriu de buggy-urile din fața noastră și chiar ajunsesem într-un punct în care nu mai puteam respira. Singura baltă prin care am trecut și pentru care am dat noi 10 euro pe nenocrocita aceea de husă impermeabilă pentru ghiozdan era creată de cei care lucrau acolo și asta a însemnat să fim udați cu un furtun de pompieri în timp ce treceam prin băltuță. Deci, dacă refuzai să fii udat nu mai aveai nici o treabă. Puteai trăi și fără husa aceea. Dar noi am crezut că vor fi bălți “naturale” la tot pasul. Am fost extrem de dezamăgiți. Ca să nu mai spun că la final organizau un photo show și asta pentru că pe traseu un fotograf tot alerga după noi și ne făcea poze. În cadrul acestui photo show puteai urmări toate pozele realizate pe traseu și dacă își doreai una dintre ele, trebuia să mai plătești încă o sumă mărișoară ca să îți fie imprimată pe o bucată caraghioasă de plastic. Cel mai tare ne-a scos din sărite faptul că am pierdut o dupa amiază care putea fi relaxantă. Aceeia de pe plajă cu un cocktail în mână puteam fi noi, dar am vrut buggy safari. Noi am vrut să plecăm imediat ce am scăpat de buggy-uri, dar am fost obligați să rămănem încă jumătate de oră pe motiv că erau persoane care și-au comandat de mâncare și trebuia să îi așteptăm, deși nu mergeam în aceeați direcție sau cu același autocar. Eu am fost atentă să văd dacă era pe bune ce ni s-a spus sau era doar o altă strategie pentru a mai scoate niște bani și am constantat într-un final că era vorba de a doua variantă. Nimeni nu a vrut să urmărească photo show-ul lor, așa că ei au încercat să mai tragă de timp, poate poate cumpăra cineva o poză.
Iar ultima experiență despre care am să vă povestesc este cea a prietenilor noștri, petrecută în acel bazar “special pentru localnici”. Asta chiar a fost cea mai mare minciună și asta pentru că, din câte am înțeles de la ei, întregul bazar era un centru comercial special creat pentru turiști, iar Tez Tours era unul dintre colaboratori. Când au ajuns acolo, au fost așteptați de o tipă de la agenție care i-a condus într-un lounge unde le-a dat câte un ecuson pentru a fi identificați drept turiști. Bazarul avea prețuri enorme și nici nu se putea negocia, așa că ei s-au întors cu zero lucruri și bine au făcut. Având în vedere toate aceste experiențe dezamăgitoare, nici că vom mai avea vreodată încredere într-un ghid. Vom da search pe google, ne vom face bine research-ul, după care vom alege să facem ceva. Și asta vă sfătuiesc și pe voi… Din greșeli învață omul…

Deci,
această vacanță în Turcia a fost una minunată chiar dacă Tez Tours ne-a lăsat un gust extrem de amar. Ne-am relaxat teribil în resort și ne-am mai duce încă o dată și încă o dată. Sunt extrem de conștientă că vom compara de acum fiecare vacanță cu aceasta, dar sper să nimerim doar în locuri mai bune decât Sentido Flora Garden.
All in all, vă recomandăm din suflet să vă luați un sejur în acest resort pentru că se merită. Dar stați departe de Tez Tours sau urechiații de cum îi întâlniți. Poate cu voi vor fi mai sinceri.

#sentidofloragarden #sejurturcia #vacantainturcia #teztours #reviewteztours #reviewsentidofloragarden